Een heerlijke erwtensoep voor in de winter, als het kouder en natter buiten is. Vol vlees en verschillende soorten winterse groenten en dan ook nog simpel te maken. Wat wil je nog meer?
Een simpel gerecht dat pas echt lekker wordt als je kwaliteit ingrediënten gebruikt.
Gebruik voor de worst daarom een grove rookworst die je bij de slager haalt. Onze slager maakt ze altijd zelf en dat proef je! Veel beter dan een fabrieksworst uit de supermarkt.

Ook het spek haal ik altijd bij de slager. Lekker een groot stuk dat ik zelf in blokjes kan snijden.

Als je de erwtensoep een dag van tevoren maakt, is hij nog lekkerder.
Je kunt er eventueel Turks brood bij eten, maar er zijn ook mensen die roggebrood bij de soep erg lekker vinden. Wij houden het bij Turks brood of stokbrood.
Wij eten met zijn vieren (2 volwassenen en 2 kinderen) 2 dagen van deze hoeveelheid. Wat over is, kun je invriezen en op een later moment eten. Je hoeft de soep alleen maar weer te ontdooien door deze op te warmen in een pannetje of in de magnetron.
Weggooien is zonde en de volgende keer kun je weer van de heerlijke soep genieten, bijvoorbeeld op dagen dat je geen tijd of geen zin hebt om een complete maaltijd te koken. En je kunt toch nooit genoeg erwtensoep in de winter eten.
Erwtensoep
Ingrediënten
- 1 stuk Varkenspoot
- 500 gram Mager spek (1 stuk)
- 500 gram spliterwten
- 1 stuk knolselderij
- 2 stuk aardappels
- 1 stuk prei
- 1 stuk Grove rookworst (van de slager)
- klein beetje Zout en peper
Instructies
- Neem een grote pan. Doe daarin 1 pond spliterwten (hoef je niet te weken, maar wel goed wassen), de varkenspoot. Een lepeltje zout en 2 liter water. Breng dit aan de kook en laat het twee uur sudderen.
- Haal het vlees uit de pan. Als het goed is, valt nu het vlees van de varkenspoot. Snijd alle vlees in kleine stukjes.
- Roer de erwten in de pan tot moes.
- Doe het vlees terug in de pan.
- Snij de knolselderij aan dobbelsteentjes.
- Snij de aardappelen aan blokjes.
- Snij de prei fijn (houd hier ook een klein beetje van achter).
- Voeg de groenten toe aan de soep.
- Voeg de gesneden rookworst toe.
- Laat dit nog zo’n 3 kwartier sudderen.
- Voeg vlak voor het opdienen van de soep de achtergehouden prei toe.